Κατά την περίοδο της 3-7 Σεπτεμβρίου είχα την τιμή να συμμετέχω στη ΚΖ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων ως εκπρόσωπος του Γενικού Λυκείου Καλαμπάκας ως μια από τους 300 έφηβους βουλευτές όλης της Ελλάδος που παρευρέθηκαν στην Αθήνα για την υλοποίηση του προγράμματος. Η Βουλή των εφήβων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων παιδιών για σοβαρά θέματα που απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία, καθώς αποσκοπεί και στην ενημέρωση τους για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και για τις αξίες της δημοκρατίας.

Η κεντρική θεματική του προγράμματος ήταν «Αφοπλίζοντας την βία» και σε κάθε μια από τις 6 ομάδες είχε ανατεθεί η ανάλυση μίας μορφής βίας. Η ομάδα μου ασχολήθηκε με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Έτσι, λοιπόν, κατά την επίσκεψη μας στο μουσικό σχολείο Αθηνών, έπειτα από κάποια βιωματικά εργαστήρια και παιχνίδια γνωριμιών, με τα μέλη της ομάδας μου και με την παρουσία ειδικών επιστημόνων κάναμε συζητήσεις επί του θέματος ανταλλάσσοντας απόψεις και προσωπικές εμπειρίες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε την Βουλή των Ελλήνων, όπου κάναμε δράσεις για την εξοικείωση μας σχετικά με την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και προετοιμάσαμε τα τελικά κείμενα και τις ερωτήσεις. Την επόμενη μέρα στην αίθουσα της Ολομέλειας απευθύναμε στην υφυπουργό παιδείας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου και στον υφυπουργό ψηφιακής Διακυβέρνησης κύριο Κωνσταντίνο Κυρανάκη τις ερωτήσεις μας σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων, των θυτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που περιθωριοποιούνται. Επίσης αναφερθήκαμε και στις αλλαγές που προτίθενται να εφαρμόσουν στα προγράμματα σπουδών και στη διδακτέα ύλη, ώστε να συμπεριλαμβάνει την ριζική αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού στην πράξη. Το πρόγραμμα λοιπόν ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου με την συνεδρίαση της Ολομέλειας στην Βουλή των Ελλήνων όπου προέδρευε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς με την παρουσία τους μας τίμησαν ο υπουργός παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και άλλοι βουλευτές και πολιτικοί. Μετά από σκληρή δουλειά και ουσιώδεις συζητήσεις κάθε ομάδα παρουσίασε το τελικό κείμενο, με τις απόψεις, τους προβληματισμούς όπως τους βιώνουμε εμείς ως νέα παιδιά της σύγχρονης Ελλάδας αλλά και κάποιες προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της βίας.

Η συμμετοχή μου στην Σύνοδο δεν αποτέλεσε μόνο μια εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία αλλά μου έδωσε την δυνατότητα να κοινωνικοποιηθώ και μέσα από αυτή να μάθω να είμαι ανοιχτή σε νέους ανθρώπους , να μην φοβάμαι να είμαι ο εαυτός μου και να βρίσκω πάντα το θάρρος να προβάλλω τις απόψεις μου. Κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού έκανα παρέες ,γνώρισα και μίλησα με πολλούς ανθρώπους, διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον αλλά όλοι με έναν κοινό σκοπό, να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου και να ζήσουμε αυτό το ταξίδι στο έπακρο. Έτσι, λοιπόν, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά και τους συντονιστές του προγράμματος που μου χάρισαν αυτή την μοναδική εμπειρία αλλά κυρίως τον κ. Χρήστο Αρδανιώτη ο οποίος επιμελήθηκε όλη την διαδικασία για την επιλογή του σχολείου μας στο πρόγραμμα και μου έδωσε την δυνατότητα να συμμετέχω και εγώ σε αυτό το όμορφο ταξίδι. Ευελπιστώ στο μέλλον να δοθεί μια ευκαιρία σε όλους τους νέους να δράσουν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους διότι το χθες πλέον πέρασε, το μέλλον είναι μπροστά μας και το μέλλον είμαστε εμείς.

Έφηβη Βουλευτής
Σιούλα Κωνσταντίνα